АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 11 Жовтня 2023, 06:20
Зустріч з директором Державної установи «Центр пробації», членом Ради роботодавців Юридичного факультету Олегом Янчуком

10 жовтня 2023 року для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти ОПП «Правоохоронна діяльність» та ОПП «Право» відкриту лекцію на тему «Нове кримінальне покарання «Пробаційний нагляд»» провів директор Державної установи «Центр пробації», член Ради роботодавців Юридичного факультету Олег Янчук.

Запропонована до обговорення тематика є актуальною та викликала велику зацікавленість серед присутніх у зв’язку з тим, що 27 вересня 2023 року офіційно опубліковано Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» від 23 серпня 2023 року № 3342-IX, яким, зокрема, у Кримінальний кодекс України вводиться нове покарання «Пробаційний нагляд».

Метою прийняття Закону є гуманізація пенітенціарної системи та розширення можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства. Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Лектор розповів, за які кримінальні правопорушення буде застосовуватися дане покарання та розкрив порядок його застосування. Наголошено, що ефективне покарання – це не більш суворе покарання, а усвідомлення правопорушниками того, що за кримінальні діяння вони будуть засуджені і повинні довести суспільству, що вони виправилися.

Після виступу пана Олега розгорнулася жвава дискусія серед присутніх щодо нового підходу до бачення сутності кримінальних покарань у цілому, та до пробаційного нагляду, зокрема. Завідувачем кафедри кримінального права і процесу Софією Лиховою зазначено, що у зв’язку із прийняттям нового Закону на кафедрі розроблена та буде викладатися у цьому навчальному році нова дисципліна «Сучасні проблеми пробації в Україні» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти ОПП «Правоохоронна діяльність».

Такі заходи розвивають правосвідомість у здобувачів вищої освіти Юридичного факультету, дають їм сучасні знання щодо такої галузі як кримінальне право, яка постійно розвивається, особливо в умовах воєнного стану.

 

01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет