АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 15 Грудня 2021, 09:30
Зустріч із суддею Конституційного Суду України Галиною Юровською

13 грудня 2021 року відбулася онлайн-зустріч науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти Юридичного факультету з суддею Конституційного Суду України, кандидатом юридичних наук, Заслуженим юристом України Галиною Юровською.

Відкриваючи захід, декан факультету Ірина Сопілко висловила слова вдячності Конституційному Суду України за підтримку та сприяння в проведенні Тижня права та особисто Галині Юровській за постійне впровадження конституційних цінностей в різні сфери суспільних відносин.

Презентуючи тему доповіді «25 знакових рішень Конституційного Суду України», суддя проаналізувала юридичний статус Конституційного Суду України, його місце та роль серед органів державної влади. Предметом обговорення також стали незалежність Конституційного Суду України, інститут конституційної скарги, тлумачення законів, статус державної мови тощо. Відзначено, що верховенство права і права людини є універсальними принципами, вартими щоденної сумлінної боротьби. На підтвердження своїх слів доповідачка проаналізувала низку рішень Конституційного Суду України.

Галина Юровська окремо акцентувала увагу слухачів на питаннях гендерної рівності чоловіків і жінок. У другій частині виступу, вона зупинилася на таких важливих принципах, що визначають конституційну цінність, як рівність та справедливість. Суддя відзначила, що Конституція України визначає рівність громадян перед законом, рівність людей у своїй гідності та правах, а також окреслила низку рішень Конституційного Суду України, в яких Суд, зокрема, визначав рівність та недопущення дискримінації як конституційний принцип національної юридичної системи України.

«Питання гендерної рівності це не питання про жінок, а про права людини, рівні можливості, засоби до їх реалізації. Закони за своїм змістом мають бути проникнуті ідеями соціальної справедливості, свободи та рівності і держава повинна забезпечити механізми реалізації рівних можливостей. Водночас акцент у питанні гендерної рівності має ставитися не на тому, що жінці треба надати права чоловіка або навпаки, а на можливості вільно обирати чоловіком та жінкою свою соціальну роль у суспільстві», зазначила пані Галина.

Висловлюємо слова подяки Галині Юровській за щоденну сумлінну працю та вірність професійному обов’язку, а також за згоду прийняти участь у заході, організованому Юридичним факультетом до Всеукраїнського тижня права.

 

 

01 01
01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет