АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 12 Вересня 2024, 18:23
Здобувачі вищої освіти Юридичного факультету взяли участь в онлайн-лекції судді Конституційного Суду Латвійської республіки Яніса Нейманіса

12 вересня 2024 року за сприяння членкині Науково-консультивної  ради Конституційного Суду України Ірини Сопілко та організації завідувача кафедри конституційного та адміністративного права Юридичного факультету Людмили Шапенко здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 081 «Право» взяли участь в онлайн-лекції судді Конституційного Суду Латвійської Республіки Яніса Нейманіса.  

Лекційне заняття на тему «Конституційний Суд Латвійської Республіки: історія створення, повноваження та роль у системі конституційних органів» проведено  в рамках реалізації проєкту «Підтримка розвитку конституційної юстиції в Україні», до якого доєдналися також судді Конституційного Суду України Віктор Городовенко, Галина Юровська, Олег Первомайський, Олександр Петришин. 

Мета – обговорення питань розвитку конституційного судочинства в Україні та Латвії, вивчення досвіду застосування європейських стандартів із урахуванням найкращих практик європейських партнерських судів. 

У своїй доповіді Яніс Нейманіс представив Конституційний Суд Латвійської Республіки як один з найважливіших інститутів державної влади, який відіграє ключову роль у захисті Конституції та забезпеченні верховенства права. Спікер наголосив на тому, що створення та розвиток Суду тісно пов’язані з історичним шляхом Латвії та прагненням латвійського народу до демократії та правової держави.

Захід став важливою платформою для обміну знаннями між представниками України і Латвії у сфері конституційного права, що сприяє поглибленню міжнародної співпраці в галузі конституційної юриспруденції. 

У ході лекції кожен учасник мав можливість не лише розширити своє розуміння засад функціонування конституційних судів та ролі таких органів у забезпеченні верховенства права, а й дізнатися більше про конституційно-правовий статус конституційних судів двох держав, їх основні функції та повноваження, а також особливості статусу суддів судів конституційної юрисдикції.

©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет