АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Понеділок, 12 Лютого 2024, 15:31
Юридичний факультет долучився до тематичної онлайн-лекції, спікерами якої виступили судді Конституційного Суду України та Верховного Суду

8 лютого 2024 року науково-педагогічні працівники, студенти та аспіранти Юридичного факультету долучилися до тематичної онлайн-лекції суддів Конституційного Суду України Галини Юровської, Віктора Городовенка та судді Верховного Суду Єгора Краснова на тему «Актуальні аспекти використання інформаційних технологій в Україні».

Даний правопросвітницький захід проведений в рамках циклу, присвяченому Висновку Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) «Рухаючись вперед: використання асистивних технологій у судочинстві» від 1 грудня 2023 року № 26 (2023).

Судді розповіли про переваги електронного подання документів та судового провадження, зауваживши, що це є основною передумовою для ефективного використання технологій у судовій системі, такі процеси широко використовуються як частина змішаних систем або як частина виключно електронних систем та включають використання цифрових підписів або електронних печаток на документах і процесах, що здійснюються в електронному вигляді.

«Перевагами електронного подання документів та судового провадження є: сприяння адміністративній та процесуальній стандартизації; переоцінка процесів, адже паперові документи більше не потрібно буде зберігати, витягувати чи транспортувати; економічно ефективніший доступ сторін та їхніх адвокатів до документів справи», зазначила пані Галина.

Нагадаємо, що у Висновку №26 Консультативної ради європейських суддів наголошено, що використання технологій повинно, перш за все, поважати природу судового процесу. p> «Технології не повинні втручатися у сферу справедливості. Технології не повинні знеохочувати або перешкоджати критичному мисленню суддів, оскільки це може призвести до стагнації правового розвитку та ерозії системи правового захисту. Тому технологічні інструменти повинні поважати процес ухвалення судових рішень і автономію суддів», зазначено у Висновку.

Дякуємо спікерам за цікаву та змістовну лекцію.

01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет