АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Вівторок, 7 Червня 2022, 09:55
Юридичний аспект захисту прав людини під час обшуку та затримання

6 червня 2022 року згідно графіку фахової ознайомлювальної практики, яку проходять здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня Юридичного факультету відбулася онлайн-зустріч з адвокатом Олександрою Парамоновою.

Досвідчений правник поділилася багатим практичним досвідом роботи у сфері юриспруденції, отриманим за вісім років роботи в прокуратурі та сім років адвокатської діяльності. Проте, основною темою зустрічі стала проблема захисту прав людини, а саме захисту і самозахисту під час обшуку та затримання. Зважаючи на складні умови воєнного стану, в якому перебувають громадяни України сьогодні, питання прав людини постали як гострі та надзивачайно актуальні.

«Воєнний стан, введений в Україні Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року, продовжений Указом Президента України № 259/2022 від 18.04.2022 року було затверджено Законом України № 2212-ІХ від 21.04.2022 року «Про правовий режим воєнного стану». Юриспруденція України виявилася не готова до таких подій. Оперативне внесення змін для належного функціонування всієї системи кримінальної юстиції стало результатом прийняття Закону ВР України від 14 квітня 2022 року №2201-ІХ, який закріпив зміни до КПК щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану», – зазначила пані Олександра.

Аналізуючи закон, адвокат зосередила увагу здобувачів вищої освіти на основних аспектах проведення обшуку та затримання, зокрема:

під час воєнного стану допускається проведення слідчих дій у нічний час – з 22:00 до 06:00 (з 22 години до 6 години) в порядку, передбаченому ст. 615 КПК України;

обшук або огляд особи, її житла чи іншого володіння можна проводити без залучення понятих, але за умови, якщо на це є об’єктивні обставини: це неможливо або пов’язано з потенційною небезпекою для їхнього життя чи здоров’я;

хід та результати обшуку або огляду мають обов’язково фіксуватися шляхом здійснення безперервного відеозапису;

слідчі дії мають проходити за участі захисника. При цьому, участь захисника у процесі може бути дистанційна – по відеозв’язку чи телефону. Якщо ж особі потрібен перекладач пояснень, показань або документів, а його участь неможлива, цю функцію може виконати дізнавач, слідчий або прокурор.

Олександра Юріївна також звернула увагу онлайн-слухачів на правила зміни підслідності, а також повноваження щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 30 діб, які виконує керівник відповідного органу прокуратури (п. 2 ч. 1 ст. 615 КПК України).

Зустріч з юристом-практиком викликала інтерес у здобувачів до даної тематики, свідченням чого є численна кількість запитань, на які запрошений адвокат надала конструктивні відповіді та поради.

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет