АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 1 Листопада 2023, 13:37
Юридична консультація «Юридична клініка» НАУ доєдналася до відзначення Дня української писемності та мови

31 жовтня 2023 року директор Юридичної консультації «Юридична клініка» Національного авіаційного університету Ірина Богатюк разом зі студентками-консультантками Яною Редькою і Мар’яною Денисюк взяли участь у вебінарі на тему «Мовний закон: як захистити своє право», приуроченому до Дня української писемності та мови.

Захід організовано для керівників та студентів юридичних клінік з метою обговорення важливих аспектів та актуальних питань у сфері мовної політики України.

Спікеркою виступила представниця Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк. «Стосовно української мови не одне століття провадилася політика лінгвоциду, яка триває й зараз на тимчасово окупованих територіях. Тому сьогодні питання функціонування державної мови без перебільшення є питанням національної безпеки держави», – зазначила пані Ярослава, розпочинаючи зустріч.

Під час вебінару його учасники ознайомилися з положеннями основних нормативно-правових актів щодо захисту української мови, зокрема з’ясували сферу дії мовного законодавства, коло осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків, дізналися про особливості юридичної відповідальності за відповідні правопорушення. Спікерка розповіла також про роботу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови, розкрила алгоритм дій особи щодо захисту свого права на користування державною мовою.

Наприкінці зустрічі між учасниками розгорнулася жвава дискусія стосовно визначення межі між приватним спілкуванням і сферами суспільного життя, у яких має застосовуватися українська мова як державна, а також щодо доцільності використання слів іншомовного походження.

0101
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет