АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 6 Квітня 2022, 15:08
Викладачі Юридичного факультету учасники вебінару «5 лайфхаків, як не стати бізнес-колоборантом агресора»

5 квітня 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри цивільного права і процесу та здобувачі вищої освіти Юридичного факультету Національного авіаційного університету взяли участь у вебінарі на тему «5 лайфхаків, як не стати бізнес-колаборантом агресора».

Модераторами заходу виступили: Олег Мальський – партнер, голова практики корпоративного права та M&A, практики міжнародної торгівлі в ETERNA LAW, Голова комітету Асоціації адвокатів України з венчурного капіталу та віртуальних активів, Тимур Хасанов-Батиров – партнер, керівник практики комплаєнсу, комплаєнс офіцер ETERNA LAW.

«В Україні триває боротьба з колабораціонізмом. Підтвердженням цього є прийняття 03 березня 2022 року Закону України № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність», норми якого більше стосуються регування публічних відносин. Проте, п. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України стосується також бізнесу. В даній нормі зазначено, що передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, – караються штрафом до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна. Не виключається, що найбдтжчим часом проектом Закону про внесення змін до Закону України “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів” №7169 від 15.03.2022 буде внесено зміни, що стосуватимуться поняття «резидент», – зазначив відкриваючи захід Олег Мальський.

Отримавши слово від свого партнера, Тимур Хасанов-Батиров надав слухачам п’ять лайфхаків (рекомендацій), як не стати бізнес-колаборантом агресора, а саме:

необхідно здійснювати перевірку контрагентів;

санкційні умови включати в договори, особливо у зовнішньоекономічні договори;

здійснювати управління та мотодологію по запровадженню комплаєнс. Це вимога US OFAC;

проводити комплексну оцінку ризиків, тренінги для фінансистів та спеціалістів по закупкам або призначити Комплаєнс офіцера;

проводити постійний аудит своїх контрактних та фінансових зобов’язань через призму санкцій.

Напринці вебінару практикуючі юристи відповіли на числені запитання учасників, які стосувалися співпраці з бенефіціарами з Білорусії, Росії, діяльності ТОВ, співвласниками яких є громадяни країни-агресора, ризиків при отриманні оплати за товар, який був доставлений на територію РФ до війни тощо.

01 01 01
01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет