АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Вівторок, 24 Жовтня 2023, 05:19
Військове законодавство очима практикуючого адвоката

23 жовтня 2023 року для здобувачів освіти спеціальності 081 «Право» Юридичного факультету організовано та проведено зустріч із практикуючим адвокатом Національної колегії адвокатів Олексієм Зіньковим.

Захід відбувся за сприяння доцента кафедри конституційного і адміністративного права Ірини Устинової та аспірантки Іванни Лавронової.

Практикуючим юристом і бойовим офіцером ЗСУ у відставці запропоновано до обговорення тему «Правова допомога військовослужбовцям ЗСУ у військовий час», під час розгляду якої розглянуті найпоширеніші питання і проблеми, що постали перед військовослужбовцями та призовниками у військовий час. Окрему увагу студентів зосереджено на таких питаннях як: умови проведення обліку призовників до ЗСУ; перелік пільг, що існують у законодавстві щодо відстрочки призовників; військові злочини під час несення служби у лавах ЗСУ; розслідування військових злочинів на рівні військової частини з подальшою передачею матеріалів справи до ДБР. «Самовільне залишення частини це часті випадки поведінки військовослужбовців», – зазначив доповідач, і акцентував увагу на тому, що часто військовослужбовці не знають про наслідки таких дій, які їх чекають після військової служби, тобто притягнення до відповідальності за статтями Кримінального кодексу України.

Адвокат також наголосив на негативному впливі інформації щодо заперечливого стану у ЗСУ, що не може йти на користь бойовому духу та мотивації українських військовослужбовців. Попри це, спікер відзначив високий рівень свідомості українських військовослужбовців, які сьогодні виконують бойові завдання.

Окремо, Олексій Зіньків торкнувся фінансового та матеріального забезпечення ЗСУ, зазначивши, що велика кількість питань, що виникають на практиці, пов’язані саме з процедурами та механізмами відшкодувань та компенсацій військовослужбовцям при отриманні поранень під час проходження лікування та реабілітації.

Продовжуючи зустріч, паном Олексієм зазначено, що серед низки питань, що виникають у військовослужбовців, є ті, які стосуються процесів звільнення з лав ЗСУ. Недосконалість військового законодавства, що є вузькою специфічною галуззю, свідчить про неврегульованість питання щодо правового статусу осіб, які несуть матеріальну відповідальність за військове майно і проведення процедур списання його в разі знешкодження під час бойових дій, що може бути перешкодою у звільненні у запас. Серед інших, доповідач звернув увагу на відсутність регулювання питання створення, формування добровольчих територіальних формувань громадян (ДФТГ). «Відсутність законодавчого регулювання призводить до того, що сім’ї не мають юридичних підстав для отримання компенсацій за померлого, учасника такого формування, тому що здебільшого формувалися із добровольців», – зауважив адвокат.

На останок гостем зазначено, що на сьогодні національна судова практика та військове законодавство є недосконалим, а тому держава потребує талановитих спеціалістів в цій галузі.

Результатом проведеної зустрічі стала попередня домовленість про підготовку низки зустрічей з фахівцями в галузі військового права, а також проведення інших спільних заходів в сфері науки, освіти та правозахисної діяльності.

01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет