АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 18 Травня 2024, 05:59
Відбулося засідання секції «Теорія та історія держави і права, філософія права» VII Міжнародного молодіжного наукового юридичного форуму

17 травня 2024 року кафедрою теорії та історії держави і права у змішаному форматі організовано засідання секції «Теорія та історія держави і права, філософія права» у рамках VII Міжнародного молодіжного наукового юридичного форуму.

Модераторами секції виступили завідувач кафедри теорії та історії держави і права Олена Макеєва та доцент кафедри Ганна Рибікова.

Під час засідання представлено 35 доповідей студентів, аспірантів та науковців із закладів вищої освіти Грузії, Словаччини, Болгарії, Італії та різних регіонів України, зокрема Рівного, Луцька, Дніпра, Кропивницького, Харкова, Києва.

Тематика доповідей охоплювала широкий спектр питань теорії і практики держави і права, прав людини, історії правових вчень та сучасних викликів у сфері юриспруденції.

Під час виступів учасників були розглянуті проблеми окупації Грузії та еволюції законодавства про кіберзлочинність (доповідачі з Сухумського державного університету), технологій та правових викликів сучасних збройних конфліктів, історичних реалій розширення НАТО. Активно дискутувалися питання співвідношення прав особи та колективних інтересів держави, правової грамотності як складової громадянського суспільства, вдосконалення ювенальної юстиції в умовах війни.

Майбутні правники представили ґрунтовні дослідження з проблематики загальнотеоретичних засад прав людини, принципу рівності у праві, обмежень прав і свобод в сучасних реаліях. Важливою темою стали питання захисту прав військовополонених та жінок-військовослужбовців в умовах російського полону. Розглядалися також особливості правової природи шлюбного договору, народного волевиявлення в умовах воєнного стану, ролі судової практики у захисті прав дітей. Історико-правові аспекти висвітлені у доповідях здобувачів освіти стосувалися поглядів М. Драгоманова, «Нового курсу» Ф.Д. Рузвельта, Білля про права 1791 р., права Наполеонівської імперії, середньовічної держави та права Франції, правового становища населення в Стародавній Греції.

У роботі секції взяли участь також студенти Факультету транспорту, менеджменту та логістики та Факультету лінгвістики та соціальних комунікацій НАУ, які презентували доповіді про правові аспекти цифровізації логістики та пасивної правомірної поведінки в правовій державі.

У ході заходу відбулася жвава дискусія, в якій взяли участь як доповідачі, так і науково-педагогічні працівники та аспіранти. Обговорено актуальні теоретичні та практичні аспекти порушених проблем та запропоновано шляхи їх вирішення.

Робота секції сприяла подальшому розвитку юридичної науки та освіти в контексті нинішніх суспільних викликів.

 

 

01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет