АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 29 Березня 2024, 07:13
Участь представників Юридичного факультету в онлайн-лекції суддів Конституційного Суду України

28 березня 2024 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти Юридичного факультету взяли участь у тематичній онлайн-лекції суддів Конституційного Суду України Галини Юровської та Віктора Городовенка на тему «Юридичні позиції Конституційного Суду України щодо гарантованого рівня соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в контексті Рішення від 20 березня 2024 року».

На початку заходу судді нагадали учасникам про загальні засади, які закріплені у Розділі I Конституції України, зазначивши, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена (ст. 50 КУ).

Суддею Галиною Юровською зазначено, що другий сенат 20 березня 2024 року на пленарному засіданні ухвалив Рішення у справі за конституційною скаргою Атаманчука Василя Івановича щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів статті 2 Закону України „Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи“ від 8 липня 2011 року № 3668–VI, першого речення частини третьої статті 67 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ від 28 лютого 1991 року № 796–XII. Розв’язуючи порушені в конституційній скарзі питання, Конституційний Суд України дійшов висновку, що запроваджене обмеження максимального розміру пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, установлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, призвело до порушення сутності конституційних гарантій щодо забезпечення соціального захисту цих осіб, що є порушенням зобов’язань держави, які випливають зі змісту статей 3, 16, 50 Конституції України в їх взаємозв’язку.

«За результатами розгляду конституційної скарги Конституційний Суду України ухвалив, що приписи статті 2 Закону № 3668–VI у частині вимог щодо обмеження максимального розміру пенсії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що на них поширюється дія Закону № 796–XII, першого речення частини третьої статті 67 Закону № 796–XII суперечать вимогам частин першої, другої статті 8, частини першої статті 41 Конституції України», – завершуючи захід зауважив суддя Віктор Городовенко.

Щиро дякуємо суддям за запрошення та можливість участі у даному заході. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!

 

01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет