АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 19 Травня 2023, 09:36
Учасники панельної дискусії тематичного напряму «Теорія та історія держави і права, філософія права» вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2023 року кафедрою теорії та історії держави і права Юридичного факультету проведено засідання панельної дискусії тематичного напряму VI Міжнародного молодіжного юридичного форуму «Теорія та історія держави і права, філософія права».

У заході взяли участь науково-педагогічні працівники, докторанти та аспіранти кафедри теорії та історії держави і права, здобувачі освіти Національного університету «Одеська юридична академія», Харківського національного університету внутрішніх справ (факультету № 2), Державного університету «Житомирська політехніка», Західноукраїнського національного університету, Ужгородського національного університету», учасники наукового гуртка «Правознавець», студенти 1-2 курсів Юридичного факультету ОС «бакалавр» та ОС «магістр».

Відкрила зібрання завідувач кафедри теорії та історії держави і права Олена Макеєва, яка привітала учасників та побажала плідної наукової дискусії. «Сьогодні важливими є окреслення пріоритетів наукової роботи студентської молоді, оскільки розвиток національної освіти, науки, культури, самосвідомості відбувається в складних умовах повномасштабної російської агресії та європейської інтеграції», зазначила вона.

Із вступним словом до присутніх звернувся професор кафедри теорії та історії держави і права Ростислав Калюжний, зауваживши, що роль науки для майбутніх юристів є важливою, адже вона спонукає молодь до пошуку нових шляхів захисту прав людини в умовах збройних конфліктів та вирішення актуальних питань післявоєнної відбудови. «Український народ протягом усієї своєї історії і сьогодні демонструє прагнення до цивілізованих форм співжиття, поваги до прав людини, забезпечення гідних стандартів життя та збереження миру», зазначив доповідач.

У рамках проведення панельної дискусії на виконання доручення постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим від 12.05.2023 №1231/01/01-06-23 та до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, студенти презентували розповідь про кримськотатарський народ, який в далекому 1944 році піддавався геноциду з боку влади, а також про долю народу під час переселення з Автономної Республіки Крим. «День 18 травня кримські татари вважають Днем національного трауру. У цей день з раннього ранку під дулами автоматів десятки тисяч людей йшли до місць вантаження та відправлялися товарними ешелонами етапом на схід. За період з 18 по 20 травня 1944 року було виселено близько 180 тисяч осіб», виступаючи зазначила студентка групи ПР-102Б Карина Марченко. Після виступів учасників з даної тематики, присутні вшанували хвилиною мовчання жертв геноциду кримськотатарського народу.

Також під час проведення панельної дискусії молодими науковцями презентовано теми наукових досліджень: незалежність України в умовах сьогодення; комунікативна теорія права в контексті сучасного праворозуміння; правова доктрина та її вплив на правотворчий процес, філософсько-правова думка епохи Реформації та Відродження, сутнісний зміст ідеї прав людини; сучасна доктрина прав людини, універсальність прав людини та їх відображення у правовому аспекті; право на життя та обмеження прав в умовах війни та інші.

Підводячи підсумки Олена Макеєва висловила сподівання, що Міжнародний молодіжний науковий юридичний форум, який викликав великий інтерес серед студентської молоді України, сприятиме подальшій активізації наукових пошуків майбутніх правників та побажала усім учасникам натхненної праці та творчих успіхів.

 

 

01 01 01
01 01 01
01 01 01
01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет