АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 9 Грудня 2023, 06:25
У Тернопільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 14 ім. Богдана Лепкого проведено лекторій ««Права дітей. Що про них потрібно знати школярам?»

8 грудня 2023 року, в рамках проведення профорієнтаційної роботи, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Вікторія Череватюк відвідала Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 14 ім. Богдана Лепкого м. Тернополя, де зустрілася з учнями одинадцятого класу та прочитала лекторій на тему «Права дітей. Що про них потрібно знати школярам?», приурочений Дню прав людини. Мета – вдосконалення учнями навичок захисту своїх прав.

На початку зустрічі лекторка наголосила на важливості для кожної людини знати свої права та вміти їх захищати, адже тільки тоді можна буде відновити справедливість та застерегтися від подальших їх порушень. Розуміючи, що старшокласники вже обізнані із своїми основними правами і розуміють, які з них можуть бути обмежені в умовах воєнного стану, а які є непорушними, доповідачка обговорила з учнями конкретні ситуації, коли їх права були порушені і які види правозахисту вони використовували. Це викликало зацікавленість у підлітків, так як вони розуміють, що ці знання спрямовані на захист їхніх прав та особистісний розвиток. Не оминули увагою учасники зустрічі питання важливості освіти з прав людини, яка включає наші громадянські компетентності, зокрема відповідальність, повага, вміння працювати в команді, вирішувати конфлікти тощо. Вікторія Череватюк наголосила, що підвищення культури поваги до прав людини допоможе сформувати у нас в державі дієву систему захисту прав людини.

Спікерка також обговорила зі старшокласниками основні міжнародні документи, в яких викладені права дитини, зокрема Конвенцію ООН про права дитини, українське законодавство, яке регулює питання прав дитини, відзначивши, що в умовах війни потрібно думати про нові гарантії захисту прав дітей, нові підходи до осмислення й реалізації прав дітей. Держава, громадські інституції мають звертати особливу увагу міжнародної спільноти на проблеми захисту прав дітей в умовах війни російської федерації проти України.

Під час зустрічі майбутні абітурієнти також були проінформовані про умови вступу та переваги навчання на Юридичному факультеті НАУ.

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет