АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 11 Жовтня 2024, 11:35
Суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський прочитав лекцію для студентів Юридичного факультету

11 жовтня 2024 року на запрошення кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету та Інформаційно-просвітницького центру з прав людини  суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський для здобувачів освіти спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність» бакалаврського та магістерського рівнів прочитав лекцію на тему «Європейські стандарти захисту прав людини».

Захід відкрила в.о. декана Юридичного факультету Валерія Філінович, яка привітала учасників та подякувала почесному гостю за знайдений час для спілкування зі студентством. «Шановні здобувачі освіти, Вам випала чудова нагода поспілкуватися сьогодні із викладачем за покликанням, юристом-міжнародником та просто чудовою людиною Миколою Миколайовичем. Він був моїм викладачем в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка та я завжди згадую ці цікаві лекційні та практичні заняття, яких ми чекали кожного тижня та готувались до занять, допомагаючи один одному в групі. Дякую Вам, пане Миколо, за те, що попри свою професійну завантаженість, Ви знайшли час, щоб зустрітися зі студентами нашого факультету», – зазначила пані Валерія.

Під час лекції Микола Гнатовський ознайомив студентів з організацією та структурою Європейського суду з прав людини, основними повноваженнями та специфікою діяльності судді ЄСПЛ. «Україна протягом останніх років входить до держав-лідерів за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. Серед українців цей міжнародний суд має велику популярність, оскільки його рішення є обов’язковими до виконання і за ними присуджують тисячі євро компенсації. Окрім цього, тепер на черзі у ЄСПЛ – декілька міждержавних позовів України до російської федерації стосовно порушення прав людини після окупації Криму у 2014 році, на окупованих територіях Донецької і Луганської областей і повномасштабного вторгнення у 2022 році. Навіть під час широкомасштабної війни Україна не втратила своє місце серед держав, проти яких надходить найбільша кількість скарг у Європейський суд з прав людини», – у своєму виступі зазначив Микола Гнатовський

Наприкінці лекції завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Олена Макеєва подякувала присутнім за участь, а спікеру за його відкритість до співпраці, готовність ділитись досвідом із молодим поколінням  та запросила до участі у наступних наукових заходах факультету.

Керівництво Юридичного факультету щиро дякує  шановному судді Європейського суду з прав людини за цікаву та інформативну зустріч зі студентами.

Для довідки. Микола Гнатовський є відомим юристом-міжнародником.  У  червні 2022 року був обраний суддею від України Європейського суду з прав людини. До роботи в Європейському суді з прав людини він отримав ступінь магістра та кандидата юридичних наук з міжнародного права в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, викладав міжнародне публічне право в Інституті міжнародних відносин того ж університету, спеціалізуючись на міжнародному праві прав людини, міжнародному гуманітарному праві та міжнародному кримінальному праві (2002–2022). У період з 2009 по 2021 роки Микола Гнатовський був членом Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (ЄКЗК), зокрема був його головою протягом трьох термінів поспіль (2015–2021).

©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет