АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 30 Квітня 2022, 04:25
Становлення відносин між Україною та Європейським Союзом

29 квітня 2022 року кафедрою конституційного і адміністративного права Юридичного факультету проведено вебінар на актуальну тему сьогодення: «Становлення відносин між Україною та Європейським Союзом».

Спікером заходу виступила Леся Трагнюк – доцентка, кандидатка наук, професорка Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, провідна наукова співробітниця інституту державного будівництва НАПрНУ.

Посилаючись на власний досвід та наукові дослідження, модератор детально проаналізувала надскладний шлях нашої держави на шляху до євроінтеграції. Зокрема, пані Леся зазначила: «Відносини між Україною та ЄС розпочалися ще до набуття незалежності, однак, офіційне закріплення вони знайшли в грудні 1991 року, коли Міністр закордонних справ Нідерландів, як представник головуючої в ЄС країни, у своєму листі від імені Європейського Союзу офіційно визнав незалежність України. У подальшому стратегічний курс України на європейську інтеграцію був підтверджений та розвинутий у Стратегії інтеграції України до ЄС, яку схвалено 11 червня 1998 року та Програмі інтеграції України до ЄС, схваленій 14 вересня 2000 року. Саме у ній була проголошена довготермінова стратегічна мета – європейська інтеграція України.

Не зупиняючись до досягнутому, Україна на протязі усього часу розвивалася й змогла укласти Угоду про асоціацію у 2014 році, яка закріпила перехід відносин між Україною та ЄС від партнерства та співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції. Після набуття угодою чинності, передбачалося що набуття статусу кандидата на вступ до ЄС для нашої держави мало перетворитися довгострокову роботу, однак, війна усе змінила. І незважаючи на значні труднощі, український народ вже є частиною європейської спільноти, а Україна стоїть на порозі отримання нового довгоочікуваного статусу».

У здобувачів вищої освіти 2-го та 3-го курсів Юридичного факультету виник подив від такого детального аналізу, а разом із ним велика кількість питань про події сьогодення та перспективи нашого майбутнього. Спікерка надала відповіді на усі поставлені питання й розвинула активну дискусію разом із студентами, які залишилися надзвичайно задоволені проведеним заходом.

 

01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет