АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 28 Вересня 2024, 10:50
Результати анкетування студентів щодо виявлення рівня та напрямів зацікавленості в організації та здійсненні науково-дослідної діяльності

У період з 24 по 27 вересня 2024 року Наукове товариство студентів та аспірантів Юридичного факультету НАУ провело анкетування серед першокурсників з метою виявлення рівня та напрямів зацікавленості в організації та здійсненні наукової роботи. Запитання анкети стосувалися їх зацікавленості в навчальному процесі, включаючи написання наукових робіт та участь у творчих і наукових заходах університету.

Участь в опитуванні взяло 44 здобувача освіти спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність». 

Цього року на питання «Чи маєте Ви досвід участі у науково-дослідній діяльності (шкільні олімпіади, конкурси, дослідження тощо)?» 64,1% респондентів відповіли ствердно «Так». На запитання «Наскільки важливою для Вас є науково-дослідна діяльність під час навчання на юридичному факультеті?» 53,8% студентів обрали відповідь «Нейтральна», 30,8% – «Важлива», а 12,8% – «Неважлива».

Щодо напрямків юридичних досліджень, що цікавлять студентів, 97,4% вказали «Кримінальне право», 25,6% обрали «Цивільне право», а по 23,1% – «Адміністративне право» і «Конституційне право». Лише 15,4% зацікавилися «Міжнародним правом», а 2,6% ще не визначилися.

На запитання про бажання займатися науковою діяльністю 74,4% студентів висловили готовність, 20,5% відмовилися, а 5,1% були впевнені у своєму бажанні. Щодо участі в наукових конференціях або конкурсах під час навчання, 74,4% студентів не визначилися з відповіддю, 15,4% заявили «Так», а 10,3% – «Ні».

На питання про те, що може мотивувати студентів до участі в науково-дослідній діяльності, більшість відповіли «Можливість отримати додаткові знання», деякі вказали на «Фінансові чи інші винагороди». Відповідаючи на запитання про можливі перешкоди для участі у науковій діяльності, 84,6% зазначили «Брак часу», 59% – «Відсутність досвіду», а 25,6% – «Відсутність зацікавленості».

Останнє запитання стосувалося бажання мати ментора серед викладачів для підтримки наукових досліджень: 56,4% студентів не визначилися з відповіддю, 35,9% відповіли «Так», а 7,7% – «Ні».

На основі результатів опитування можна зробити висновок про те, що більшість студентів прагнуть отримати нові знання та готові активно долучатися до організаційної та творчої діяльності. Однак, пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення рф вплинули на освітній процес: деякі респонденти зазначили відсутність мотивації до навчання. Водночас більшість студентів активно відповідали на запитання, підкреслюючи своє бажання до саморозвитку та самореалізації у майбутній професії і розуміння важливості знань як великого скарбу.

Діаграми

©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет