АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 2 Квітня 2022, 05:44
Психологічна підтримка молоді в умовах війни

1 квітня 2022 року на Юридичному факультеті відбувся методичний семінар з елементами психологічного тренінгу для наставників та старост академічних груп на тему «Попередження асоціальних явищ серед молоді», адже в умовах війни психологічна допомога здобувачам освіти є необхідною, зокрема напередодні відновлення освітнього процесу.

У роботі заходу взяли участь: декан Ірина Сопілко, практичний психолог Валерія Скопич, заступник декана з навчально-організаційної роботи Ніна Троцюк, завідувачі кафедр, старший наставник Олена Макеєва, наставники та старости груп.

«У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України багато людей стинкнулися з такими почуттями як страх, тривога, відчай, апатія, втрата сенсу життя. Згідно даних опитування соціологічної групи “Рейтинг” від 19 березня 2022 року найбільш впевнені у власних силах під час подолання життєвих труднощів молоді люди віком до 35 років (53%) та особи середнього віку (50%). На це впливає наявність їх зайнятості в умовах воєнного стану – дистанційної (66%) або ж повноцінної (60%). Водночас 18% опитаних українців знаходяться десь посередині між активною та пасивною життєвими позиціями. Третина респондентів, з яких 25% чоловіків та майже 40% жінок, стверджують, що зараз в своєму житті майже нічого не вирішують. Наведені дані свідчать, що перш за все психологічний стан особи багато в чому залежить від рівня активності життєвої позиції. Люди з активною життєвою позицією мають суттєво нижчий рівень апатії, розпачу та песимізму, ніж ті, хто стверджують, що майже нічого не вирішують в своєму житті. Особливої підтримкиу у такий непростий час потребує і молодь, яка не повинна залишитися сама зі своїми переживаннями та тривогами», зазначила у вступному слові декан факультету Ірина Сопілко.

Запрошений практикуючий психолог Валерія Скопич розкрила основні види психологічної підтримки молоді та надала цінні поради студентам щодо поведінки в умовах воєнного стану. «Основними видами психологічної допомоги в умовах воєнного стану є: психологічна консультативна допомога здобувачів та інших учасників освітнього процесу, психологічна профілактика як своєчасне попередження відхилень в поведінці особистості, профілактика асоціальної поведінки (наркоманія, алкоголізм, булінг, інтренет-залежність тощо), діагностика – психологічне обстеження здобувачів, їх груп та колективів, корекція – здійснення психолого-педагогічних, психотерапевтичних заходів з метою корекції в психічній та особистісній сферах», зауважила вона.

Наставники груп розкрили причини та види асоціальних явищ у студентському середовищі та окреслили основні напрями їх профілактики. На завершення заходу староста групи ПР-304Б Владислава Процко запропонувала наступну зустріч присвятити наданню першої медичної допомоги задля отриманння практичних навичок, які можуть врятувати комусь життя в критичній ситуації. Присутні обговорили тематику подальших тренінгів та окреслили основні напрямки психологічної підтримки майбутніх правників. Зазначено, що у квітні 2022 року проводитиметься анкетування щодо психологічного діагностування студентів з метою корекції їх поведінки в психічній та особистісній сферах в умовах війни.

01 01 01
01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет