АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 30 Вересня 2023, 12:07
Проведено опитування першокурсників щодо рівня та напрямів зацікавленості в організації та здійсненні наукової роботи

У період з 25 по 29 вересня 2023 року Науковим товариством студентів та аспірантів Юридичного факультету проведено анкетування серед студентів першого курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальностей 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність» з метою виявлення рівня та напрямів зацікавленості в організації та здійсненні наукової роботи.

В опитуванні взяло участь 45 студентів. Запитання анкети стосувалися рівня зацікавленості в навчальному процесі (в написанні наукових робіт, участі в творчих та наукових заходах університету).

Якщо минулого року на питання: «Чи доводилось Вам займатись у школі науково-дослідною роботою» 33,3%. студентів відповіли «Так», то цього року цей показник збільшився до 35 %.

35 % студентів відповіли, що їм не доводилось писати тези, статті чи інші види наукових робіт та вони не бажають здійснювати таку діяльність, проте 20 % студентів відповіли, що бажають здобути навички у написанні даних видів робіт та 10 % студентів уже здійснювали таку діяльність.

На питання «Чи цікавить Вас власний саморозвиток в науці?» 48% студентів відповіли «Так», відсоток тих хто цього не бажав становив 24% та 28% студентів зазначили, що їм важко відповісти на дане питання.

На питання «Який напрям діяльності у самоврядуванні Вас приваблює», рівна кількість студентів (40% на 40%) обрала організаційну та профорієнтаційну роботу, 20% студентів обрали наукову діяльність.

Порівняно з опитуванням 2022 року, де 84,8% студентів мотивують себе самостійно, цього року цей показник збільшився до 87 %. Лише 10% опитаних заохочують викладачі та батьки.

На питання: «Скільки часу в день Ви витрачаєте на навчання?», 28 % студентів дали відповідь: «Більше 4 годин», 72 % студентів відповіли навпаки «Менше 4 годин».

Серед занять, якими майбутні юристи НАУ бажають займатися окрім навчання, більшість (53 %) надають перевагу творчій діяльності, 27 % опитаних ще не визначились, 20% студентів прагнуть поєднувати творчу діяльність з науковою.

Стосовно участі в заходах, організованих в університеті − 50% студентів виявили бажання стати активними їх учасниками. На питання «Чи бажаєте ви бути учасником діючого в університеті наукового товариства, щоб поглибити свої фахові та наукові знання?» 13 % студентів відповіли, що бажають, решта ще не визначились.

На підставі проведеного опитування порівняно з результатами опитувань минулих років, можемо зробити висновок, що більшість студентів прагнуть до нових знань та готові бути активними у організаторській, творчій та науковій діяльності. Пороте, пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення рф внесли свої корективи в освітній процес, оскільки незначний відсоток опитаних зазначили, що не займалися науковою діяльністю та не вмотивовані до навчання. Переважна більшість студенів активно відповідали на поставленні питання та зазначали, що прагнуть до саморозвитку та самореалізації у майбутній професії та розуміють, яким великим скарбом є знання.

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет