АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 27 Квітня 2023, 05:53
Проведено науково-методичний семінар «Шляхи оптимізації навчального процесу в сучасних умовах»

26 квітня 2023 року кафедрою конституційного і адміністративного права Юридичного факультету в режимі відео-конференції проведено науково-методичний семінар «Шляхи оптимізації навчального процесу в сучасних умовах».

У вступному слові декан факультету, доктор юридичних наук Володимир Нікітін привітав учасників зібрання та наголосив на актуальності окресленої проблеми, оскільки система вищої освіти в інформаційному суспільстві перетворюється на основний генератор соціального розвитку. «Організація навчального процесу в сучасних умовах і за сучасних цивілізаційних викликів невпинно прямує в бік дистанційного навчання або змішаного навчання з використанням елементів дистанційного навчання. Заклади вищої освіту у всьому світі перейшли на дистанційну та інколи змішану форму навчання, однак питання, що ж буде з вищою освітою після завершення пандемії, залишається відкритим», зазначив він.

Учасники науково-методичного семінару, серед яких: Бруно Аріх-Герц – доктор філології, постдок, Рейнсько-Вестфальський технічний університет Аахена, Аахен (ФРН), Олена Можайкіна – кандидат психологічних наук, доцент, адвокат, сертифікований медіатор Німецької академії адвокатів та Центру позасудового вирішення спорів (Словацька Республіка), Володимир Шатіло – завідувач кафедри конституційного та адміністративного права Національного транспортного університету, доктор юридичних наук, професор, Михайло Прохоренко – полковник юстиції, кандидат юридичних наук, доцент, начальник кафедри правового забезпечення Національного університету оборони України імені Івана Черняхівського, Руслан Пєсцов – кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін Навчально-наукового інституту права Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, обговорили актуальні проблеми оптимізації навчального процесу в сучасних умовах.

Доповідаючи Бруно Аріх-Герц, висвітлив ідеї про нові горизонти можливостей для дистанційного навчання університетів у постковідний період, зроблені на основі ряду приватних дослідницьких бесід, під час яких учасники експерименту висловлювали свої думки щодо бажаного майбутнього перебігу дій в університеті у зазначений період. «Пандемія Covid-19 змусила загострити увагу на деяких основних питаннях, пов’язаних з вищою освітою, серед яких: Для чого потрібні університети? Що ми втрачаємо та що набуваємо в результаті переходу до онлайн-освіти? Як університет формує відчуття спільної справи та єдності, та яка роль належить закладу в процесі навчання, викладання та пізнання? Осмислюючи відповіді на ці питання, стає можливим сприймати кризу як можливість для роздумів, яка полягає у переосмисленні діяльності університету у постковідний період як більш всеосяжного, збалансованого та справедливого закладу», зазначив виступаючий.

Серед переваг дистанційного навчання учасники науково-методичного семінару називали зручність та заощадження часу, налаштування завдань, запис завдань на сторінці класу один за одним, які формують блог тощо. «Реальні переваги досягаються тим, що як викладачі, так і студенти визнають користь для себе від застосування програм і готові навчатись та практикувати з ними, поки їх не буде досягнуто. Тенденції розвитку освіти в Україні визначаються переходом до дистанційної та змішаної форм навчання, змінюється коло питань щодо суттєвих ознак всього освітнього простору, викликаних цифровізацією, таких, як зміна змісту освіти, освітніх цілей, ролі учасників освітнього процесу, їхньої професійної компетентності, вмінь і навичок, а також шляхи втілення дистанційних стратегій, які б забезпечили реальні переваги дистанційної форми навчання. Саме в цих напрямах рухатиметься найближчим часом розвиток освіти в Україні й в усьому світі», зауважили учасники.

Такі заходи сприяють розширенню міжнародних зв’язків, підвищенню рівня професійної компетентності науково-педагогічних працівників та зміцнюють імідж Юридичного факультету Національного авіаційного університету серед закордонних закладів вищої освіти.

 

01 01 01
01 01 01
  01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет