АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 4 Листопада 2023, 08:35
Профорієнтаційний круглий стіл на тему «Правомірне обмеження прав людини в умовах сучасних викликів і загроз»

3 листопада 2023 року на виконання Плану роботи Юридичного факультету на 2023-2024 н.р. доцентом кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Іриною Варавою для учнів закладів загальної середньої освіти України за участю адвокатки Олександри Парамонової проведено круглий стіл на тему «Правомірне обмеження прав людини в умовах сучасних викликів і загроз».

Організований захід присвячено актуальній проблемі забезпечення захисту прав людини в умовах сучасних викликів і загроз, до яких, першою чергою, відноситься повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну.

Учасниками круглого столу стали старшокласники п’яти закладів загальної середньої освіти: Спеціалізованої школи №71, Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови, Середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №42, ЗНЗ І-ІІІ ступенів «Гімназія №34 «Либідь» імені Віктора Максименка» міста Києва та Ставищенського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – юридичний ліцей» №2 ім. О.С.Паланського Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області, а також студенти 1 курсу освітнього ступеня «Бакалавр» Юридичного факультету НАУ.

Іриною Варавою висвітлені теоретичні аспекти правового регулювання обмеження прав людини в умовах сучасних викликів і загроз, оскільки саме ступінь гарантованості людських прав і свобод визначає якість демократичного розвитку будь-якого суспільства.

Досвідом практикуючої адвокатки, яка має, до того ж, немалий стаж роботи в органах прокуратури і є визнаним спеціалістом з кримінальних злочинів поділилася Олександра Парамонова. Змістовно і конструктивно вона розглянула та проаналізувала стан чинного нормативно-правового забезпечення прав і свобод людини в нашій державі в умовах воєнного стану, вичерпно та аргументовано дала відповіді на запитання: що таке обмеження прав людини та які є види обмежень; які особливості юридичної (кримінальної) відповідальності за порушення прав людини і громадянина в умовах воєнного стану; обмеження яких прав людини заборонено Конституцією України за будь-яких умов; як розмежувати правомірність обмеження прав людини. У ході виступу Олександра Парамонова привела також випадки маніпулювання цими поняттями з боку держави та ознайомила присутніх з практикою зарубіжних країн в питанні обмеження прав людини, відслідкувала реалії останніх років в цьому напрямку.

Наприкінці зустрічі із заключним словом виступила завідувачка кафедри Олена Макеєва, яка до уваги старшокласників представила інформацію про особливості діяльності Національного авіаційного університету та переваги здобуття освіти за спеціальностями 081 «Право» та 262 «Правоохоронна діяльність», навчання за якими забезпечується на Юридичному факультеті.

На останок гостем зазначено, що на сьогодні національна судова практика та військове законодавство є недосконалим, а тому держава потребує талановитих спеціалістів в цій галузі.

01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет