АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 5 Квітня 2023, 05:06
Профорієнтаційна зустріч на тему «Реалізація права особи на повагу, честь і гідність людини в умовах воєнного стану»

4 квітня 2023 року доктором філософії, доцентом кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Іриною Варавою проведено правовий диспут з учнями 11 класу Ставищенського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – педагогічний ліцей №1 Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області на тему «Реалізація права особи на повагу, честь і гідність людини в умовах воєнного стану».

Захист законних прав і свобод громадян є одним із ключових обов’язків держави, підкреслила викладач. Однак існують ситуації, коли їх обмеження є невідворотним і здійснюється виключно у спосіб та за допомогою засобів, передбачених чинним законодавством. Зокрема, стаття 64 Конституції України встановлює виключення, за яких можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод людини. Такою підставою безпосередньо виступає впровадження воєнного або надзвичайного стану.

Пані Ірина ознайомила старшокласників із нормативними актами, які регулюють правову охорону прав людини і громадянина під час воєнного стану, а саме: Конституція України від 28 червня 1996 року, Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі – Закон України № 389-VIII), Постанова Кабінету Міністрів України №753 «Про затвердження порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану» від 13 липня 2011 року (далі – Постанова №753), Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 № 4765-VI.

Апелюючи до Указу Президента № 64/2022, Ірина Варава звернула увагу молоді на конституційні права і свободи людини і громадянина, які можуть обмежуватися в період дії правового режиму воєнного стану в Україні, зокрема: недоторканність житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції; невтручання в особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України; свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом; право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань; право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування; право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації; право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, право на працю; право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів; право на освіту.

Між учасниками відбулося жваве обговорення теми, після чого зроблено висновок, що вказані заходи повинні бути проведені у відповідності із чинним законодавством і не можуть суттєво обмежувати основоположні права громадян. Крім цього, будь-які обмеження повинні бути співмірними з цілями, які вони переслідують. Завершуючи зустріч, Ірина Варава провела профорієнтацію зі школярами, що допоможе їм в майбутньому зробити усвідомлений вибір та дозволить прийняти рішення, що сприятиме розвитку їхньої особистості. «добре».

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет