АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 21 Вересня 2023, 06:08
Продовжуємо співпрацю в рамках професійної орієнтації із закладами загальної середньої освіти

18 вересня 2023 року доцентом кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Іриною Варавою проведено тематичну лекцію для учнів 11 класу Ставищенського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – юридичний ліцей» №2 ім. О.С. Паланського Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області на тему «Медіація у професійній діяльності юриста».

Характеризуючи сучасне суспільне життя, Ірина Варава вказала на основні фактори, які зумовлюють застосування альтернативних способів вирішення конфліктів (спорів) – медіації. Зазначено, що стрімке зростання зареєстрованої злочинності, поява в її структурі нових видів злочинних проявів призводить до ускладнення судових процесів, а звична традиція звернення до державних органів з приводу кожного конфлікту призвела до перевантаження судів та адміністративних органів. Альтернативою покращення доступу до правосуддя та зменшення навантаження на суди стало застосування інших способів вирішення спорів, зокрема, медіації.

Доповідачем зауважено, що Закон України «Про медіацію» 2022 року визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою. Стаття 468 Кримінального процесуального кодексу України передбачає укладення двох видів угод: 1) про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим; 2) між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості. Вказані угоди можуть бути укладені як під час досудового розслідування (ч. 1 ст. 474 КПК України), так і під час судового провадження (ч. 3 ст. 474 КПК України).

Підводячи підсумки зустрічі, учасниками зроблено висновок, що медіація сьогодні повинна визнаватися як особливий вид адвокатської діяльності.

01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет