АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 17 Лютого 2022, 16:40
Правові засади діяльності арбітражного керуючого у справах про банкрутство

16 лютого 2022 року для здобувачів вищої освіти Юридичного факультету, які навчаються за освітнім ступенем «Магістр» та опановують курс «Правове регулювання банкрутства» проведено зустріч з адвокатом, кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри загальнотеоретичного правознавства і публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ольгою Лобач.

У межах тематики дисципліни фахівцем розглянуто правовий статус арбітражного керуючого з посиланням на структуровану презентацію й підібрані приклади, розкрито особливості професійної діяльності, права та обов’язки, проаналізовано окремі суперечності у правовому регулюванні cтатусу одного з ключових учасників справи про банкрутство.

«Банкрутство – невід’ємний елемент ринкової економіки. Головна його функція полягає в тому, щоб звільнити ринок від неефективних, непрацюючих підприємств, залишивши ті, які можуть бути діючими та рентабельними. Однак в Україні дана сфера залишається неврегульованою належним чином на законодавчому рівні. Основними проблемами у ній є: 1) прогалини правового регулювання банкрутства державних підприємств та підприємств, у статутному капіталі яких частка державної власності перевищує 50 %; 2) нарахування та сплата податків неплатоспроможними підприємствами у судових процедурах санації та ліквідації; 3) відсутність спрощеного режиму неплатоспроможності для мікро та малих підприємств, відсутніх боржників, підприємств з нульовими активами», зазначила Ольга Лобач.

Фахові висловлювання щодо правових засад діяльності арбітражного керуючого, відповідальності даного учасника провадження у справі про банкрутство неабияк зацікавили студентів, адже у минулому адвокат працювала безпосередньо арбітражним керуючим. На її думку, усунення проблемних питань у сфері банкрутства можливе шляхом внесення змін у чинне законодавство України.

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет