АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Вівторок, 17 Травня 2022, 08:08
Поєднання теорії та практики у навчальному процесі

16 травня 2022 року в рамках вивчення навчальної дисципліни «Цивільне процесуальне право України» для здобувачів вищої освіти Юридичного факультету в режимі відеоконференції проведено лекцію-диспут «Принцип гласності судочинства під час воєнного стану».

Старший викладач кафедри Ірина Слобідська розкрила особливості здійснення судочинства в умовах воєнного стану, зазначивши, що на сьогодні змінено територіальну підсудність судів, які з тих чи інших причин не можуть працювати під час воєнного стану. «Запровадження воєнного стану є поважною причиною для поновлення процесуальних строків, а суди мають розглядати справи, які не є невідкладними, за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження. Справи розглядаються в дистанційному форматі без присутності учасників безпосередньо в залі судового засідання», – зазначила пані Ірина.

Спікером зазначено, що право на пред’явлення позову збереглося, і під час війни суд формально має прийняти його до розгляду. Проте, позовна заява повинна бути подана з дотриманням нових правил територіальної підсудності, а документи достатньо направити електронною поштою з дотриманням вимог щодо підписання документів за допомогою ЕЦП або з використанням підсистеми «Електронний суд».

Наприкінці лекційного заняття, завдяки YouTube-каналу «Судова влада України», студенти переглянули засідання Господарського суду Дніпропетровської області щодо відшкодування збитків за невиконання зобов’язань за договором підряду.

«Судочинство продовжує здійснюватися в умовах воєнного стану. Судді працюють, справи розглядаються, адже навіть в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена задля недопущення обмеження конституційного права особи на судовий захист», завершуючи захід зазначила завідувач кафедри цивільного права і процесу Світлана Вишновецька.

 

01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет