АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 9 Квітня 2022, 05:13
Онлайн-зустріч з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим

8 квітня 2022 року науково-педагогічна та студентська спільнота Юридичного факультету взяла участь в онлайн-зустрічі з Головою Верховного Суду Всеволодом Князєвим на тему «Поточний стан і проблеми судочинства у зв’язку з війною» за модерацією Асоціації правників України.

Голова Верховного Суду повідомив, що органи судової влади, Верховний Суд вживають багато заходів для врегулювання тих нагальних питань, які виникають у судовій сфері у зв’язку з війною. «Робота судів на територіях, де ведуться бойові дії ускладнена, але робота по розгляду справ проводиться за можливістю. Запроваджується дистанційний розгляд справ. Також змінена підсудність справ для продовження розгляду справ та поновлення втрачених проваджень. Внаслідок ворожих обстрілів деякі суди зруйновані, тому їх роботу відновити буде ще складніше, оскільки насамперед потрібно шукати нове приміщення», зазначив пан Всеволод.

Зазначено, що сьогодні триває робота щодо запровадження нових механізмів, необхідних для забезпечення безперервного здійснення правосуддя в умовах війни, проводиться значна законотворча діяльність, прийнято низку законів по спрощенню процесуальних можливостей розгляду справ, особливо в кримінальному провадженні. Також проводиться діяльність по виявленню суддей-колаборантів з подальшим застосуванням до них відповідальності. З метою забезпечення безпеки учасників процесів доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень тимчасового зупинено, окрім суддів. Але доступ до реєстрів правових позицій по судовій практиці збережено, і користується великим попитом.

Всеволодом Князєвим висловлена позиція щодо недоцільності запровадження окремих військових судів, а розгляд справ з військових питань здійснювати судами чинної судової системи. Наголошено на посиленні діяльності по розвитку електронного правосуддя із застосування технологій штучного інтелекту.

За словами Голови Верховного Суду, виникає багато питань щодо поновлення строків на подання процесуальних документів у період воєнного стану. «Воєнний стан є поважною причиною пропуску строків, але кожен суддя буде оцінювати цю причину індивідуально, у межах справи, яка розглядатиметься», – зазначив Голова. Висловлено думку про необхідність посилення діяльності по створенню законопроекту, щодо ліквідації судового імунітету щодо виконання рішень судів РФ в частині відшкодування коштів на користь російської сторони судовими органами міжнародних судових систем.

Наприкінці зустрічі Всеволод Князєв відповів на численні питання правників та учасників онлайн зустрічі, що були направлені на гарячу лінію, а також висвітлив питання щодо відрядження суддів та перспектив роботи електронного суду.

01 01
01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет