АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 2 Грудня 2021, 10:28
Новий етап розвитку кримінального законодавства України

1 грудня 2021 року для студентів 3 курсу Юридичного факультету організовано онлайн зустріч із Начальником відділу дізнання Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві, підполковником поліції Семеном Підлужняком.

Підполковник поліції розповів майбутнім правникам про особливості роботи в правоохоронних органах, зосередивши увагу на специфіці досудового розслідування кримінальних проступків.

«Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», який набрав чинності з 1 липня 2020 року, в Україні запроваджено інститут кримінальних проступків. Відповідно до ч. 3 ст. 38 КПК України, під час досудового розслідування кримінальних проступків (у формі дізнання) повноваження органу досудового розслідування можуть здійснювати співробітники інших підрозділів органів Національної поліції, що сприяє зменшенню навантаження на слідство. Дізнавачі здійснюють розслідування кримінальних проступків за скороченою процедурою, тривалість якої не може перевищувати один місяць з дня вручення особі повідомлення про підозру. У виняткових випадках досудове розслідування може бути продовжено до двох місяців. Варто зазначити, що підгрунтям змін у законодавство України став досвід поліцейських у зарубіжних країнах», зазначив Семен Підлужняк.

Підводячи підсумки зустрічі, гостем зазначено, що вивчення практики застосування новел кримінального процесуального права та їх науковий аналіз дадуть додатковий поштовх для розвитку юридичної науки, кримінального законодавства та вдосконалення практики його застосування. Адже у зв’язку з розвитком інформаційних технологій дедалі частіше постає питання про можливість використання електронних доказів у кримінальному процесі, а у деяких публікаціях ставиться питання про можливість використання штучного інтелекту в судовій системі, що, зокрема, матиме вплив на кримінальний процес.

 

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет