АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 22 Липня 2022, 06:03
Наукова спільнота Юридичного факультету серед учасників навчального курсу «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом: правове регулювання та практика»

21 липня 2022 року розпочався навчальний курс «Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом: правове регулювання та практика», учасниками якого є науково-педагогічні працівники Юридичного факультету НАУ Ніна Троцюк, Вікторія Череватюк, Тетяна Лисько, Наталія Жмур на чолі з деканом Іриною Сопілко.

Захід проводиться Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем», за підтримки проєкту ООН Жінки «Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні», що фінансується Урядом Швеції, та в співпраці з Офісом віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики.

Модератором заходу є керівниця центру «Орферм: освіта», юристка Вікторія Карпа.

Із вітальними словами до учасників наукового дійства звернулися: Катерина Левченко – Урядова уповноважена з питань гендерної політики; Еріка Квапілова – Голова офісу ООН Жінки в Україні; Ребекка Козіомціс – випускниця PhD програми юридичного факультету Національного університету Сінгапуру, дослідниця сексуального насильства в міжнародному праві.

«Україна вже більше чотирьох місяців протистоїть росії у повномасштабному вторгненні останньої на територію України. За цей період часу, як українськими, так і міжнародними організаціями та правоохоронним органами були зафіксовані докази здійснення росією воєнних злочинів, злочинів проти людяності та ознаки злочину геноциду. Одним із таких злочинів є зґвалтування, домагання, сексуальна експлуатація та інші види сексуального насильства пов’язаного з конфліктом, вчинені російськими військовослужбовцями», – зазначили у вступному слові гості. Доповідачем на першій сесії навчального курсу «Ознаки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом» виступила Розетт Музіго-Моррісон, яка працювала юридичним радником у відділі юридичної консультації в Офісі Прокурора Міжнародного кримінального суду, а у червні 2022 року ввійшла до списку 12 фіналістів на посаду голови Секретаріату Міжнародного кримінального суду (МКС).

«Сьогодні поговоримо з Вами що ж являє собою «сексуальне насильство» та яким чином дане поняття пов’язане з конфліктом та війною. Є досить багато прикладів, коли під час війни завойовувались землі шляхом застосування насильства: Перша та Друга світова війна, війна в Югославії, Ліберії, Судан, Конго, Афганістані, Ірані…Я протягом години можу наводити приклади, де відбувалося насильство на основі конфлікту. Україна також не є виключенням. Сексуальне насильство включає в себе рабство, «примушені» шлюби тощо. Усі ці явища спостерігаються у конфліктних ситуаціях», – доповідаючи зазначила пані Розетт.

Позитивним є те, що спікер навела низку прикладів ґендерно обумовленого насильства та злочинів щодо жінок і дітей, які скоєні під час збройного конфлікту в усьому світі.

За результатами проходження навчального курсу його учасники отримають сертифікати.

 

01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет