АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 4 Грудня 2021, 10:20
НАТО: історія створення та перспективи членства України

03 грудня 2021 року в навчальній лабораторії методичного супроводження освітнього процесу Юридичного факультету доктором юридичних наук, професором, завідувачем кафедри кримінального права і процесу Софією Лиховою та доктором юридичних наук, старшим науковим співробітником, головним науковим співробітником Служби безпеки України Борисом Леоновим проведено виставку на тему «НАТО: історія створення та перспективи членства України».

«На сьогодні Україна є країною – партнером, чиї підрозділи беруть (брали) участь в основних операціях та місіях Альянсу, силах реагування НАТО, зокрема у:

– складі Багатонаціональних сил в Косово (бойове чергування несуть 40 українських миротворців);

– складі Місії НАТО в Афганістані “Рішуча підтримка” – наразі беруть участь 12 осіб національного персоналу України. У зв’язку з пандемією COVID-19, тимчасово повернуто до України 9 військовослужбовців;

– операції НАТО “Активні зусилля”, з жовтня 2016 р. – «Морський охоронець» Sea Guardian (шляхом постійного моніторингу надводної обстановки в акваторії Чорного моря та обміну інформацією між Національним контактним пунктом ВМС Збройних Сил України (м. Одеса) і штабом проведення операції (штаб Командування військово-морських сил НАТО, м. Нортвуд, Велика Британія).

У 2019 році Альянс запропонував Україні продовжити співпрацю, шляхом надання нашій державі статусу потенційного операційного партнера Місії НАТО в Іраку. Крім цього, обговорюється можливість залучення українських військовослужбовців в якості інструкторів в рамках діяльності Місії НАТО в Іраку для підготовки військовослужбовців Збройних сил Іраку», зазначила Софія Лихова відкриваючи захід.

На виставці представлено підручники, посібники, монографії та періодичні видання, присвячені питанням заснування та діяльності НАТО, а також місця України у цій міжнародній організації. Борис Леонов, під час заходу висвітлив основні напрями діяльності та завдання Альянсу, процеси трансформації та розширення даного військово-політичного союзу.

Завершенням зустрічі з представником науково-дослідного інституту Служби безпеки України стало обговорення змісту законопроекту про скасування позаблокового статусу Української держави, відновлення курсу України на членство в НАТО та впровадження сучасних заходів щодо запобігання кризам, управління конфліктами і стабілізації післякризової ситуації.

 

 

01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет