АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 9 Грудня 2023, 06:28
Музей книги і друкарства України – скарбниця книжкової культури українського народу

08 грудня 2023 року здобувачі вищої освіти академічних груп ПР-101Б, ПР-103Б та ПР-201Б Юридичного факультету у супроводі наставника Людмили Шапенко здійснили екскурсію до Музею книги і друкарства України.

Студенти відвідали найбільший музей книги в країні, розташований в будівлі давньої монастирської друкарні, яка діяла з початку ХVІІ ст. до 30-х рр. XX ст., протягом майже чотирьох століть. Експозиції Музею представлені скарбами книжкової культури українського народу, в яких відображено історію виникнення писемності у східних слов’ян, мистецтво рукописних книг ХІ-ХVІ ст., зародження друкарства в Європі, діяльність українських друкарень у ХVІ-ХVІІІ ст., складну долю україномовної книжки і розвиток друкарства у ХІХ-ХХ ст.

Колекцію музею складає унікальне зібрання книг кириличного і латинського друків, серед яких є такі перлини, як перша українська друкована книга Апостол 1574 р., Острозька Біблія 1581 р., Патерик Печерський 1661 р., прижиттєві твори видатних діячів української культури, інші книжкові раритети, а також зразки друкарської техніки – верстати XVI-XX ст.ст.

Наприкінці заходу здобувачі вищої освіти мали можливість відвідати книжкову виставку, присвячену 100-річчю від дня народження українського мистецтвознавця і книгознавця, заслуженого працівника освіти України Якима Запаска (1923-2007). Сформована з колекцій Музею книги і друкарства України, Національного музею українського народного декоративного мистецтва України та Національної історичної бібліотеки України виставка не лише розкриває життєвий і творчий шлях відомого діяча, а й історію українського книжкового мистецтва, шедеври якого увійшли до видатних здобутків світової культури.

 

01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет