АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Вівторок, 6 Червня 2023, 10:02
Міжнародне інформаційне співробітництво – складова функціонування правоохоронних органів

5 червня 2023 року для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність» групи ПР-103М кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права та процесу Київського університету права НАН України, співзасновник Науково-дослідного інституту проблем досудового розслідування, відомий науковець, що має досвід роботи в правоохоронній сфері понад 25 років – Олександр Бабіков провів лекцію на тему «Взаємодія та міжнародне інформаційне співробітництво правоохоронних органів у сфері протидії злочинності».

«Актуальною і нагальною проблемою для України є протидія організованій злочинності. Реалії сьогодення спрямовують правоохоронні органи протидіяти кримінальним правопорушенням, що вчиняються організованими групами і злочинними організаціями, шляхом використання нових методів, засобів, зокрема, інформаційних технологій та сучасних телекомунікаційних засобів, що мають глобальний масштаб впливу, і відходити від застосування застарілих методів», зазначив лектор.

Водночас, запрошений фахівець наголосив, що правоохоронні органи зарубіжних країн широко використовують автоматизовані інформаційно-пошукові системи, які дозволяють значно оптимізувати розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених членами організованих угруповань. З огляду на іноземний досвід національна інформаційна система ідентифікації має будуватися на базі єдиної технології, яка дає змогу обробляти найрізноманітнішу інформацію.

Лектор навів численні приклади з практики, які доводять тези, оголошені ним під час виступу. Наприклад, нині Україною здійснюється взаємодія з Генеральним Секретаріатом Інтерполу в рамках таких проєктів як «Мілленіум», проєкт, запроваджений для збору та аналізу інформації про транснаціональну євразійську організовану злочинність; «Брідж», проєкт щодо протидії нелегальній міграції; «Сідраг», проєкт щодо збору інформації про розповсюдження синтетичних наркотиків; «Червоні шляхи», проєкт щодо припинення функціонування каналів торгівлі жінками з країн Східної Європи з метою сексуальної експлуатації до західноєвропейського регіону.

За результатами проведеної лекції Олександр Бабіков побажав здобувачам вищої освіти в подальшому використовувати здобуті знання та навички на практиці, наприклад, в інформаційно-аналітичних підрозділах Національної поліції України, з урахуванням передового досвіду європейських країн, трансформованого під умови українських реалій, шляхом використання вітчизняного інформаційного продукту, виробленого в нашій країні.

 

01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет