АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 7 Жовтня 2023, 07:21
Міграційна криза та статус біженця в країнах Європи

6 жовтня 2023 року на Юридичному факультеті проведено науково-практичний круглий стіл за участю міжнародних науковців, експертів на тему «Міграційна криза та статус біженця в країнах Європи».

З вітальним словом до присутніх звернулася завідувач кафедри конституційного і адміністративного права Ольга Гусар, зазначивши: «Еміграція величезної кількості українців через повномасштабне російське вторгнення стала економічним та гуманітарним викликом не лише для України, а й для держав-партнерів, що прийняли мільйони вимушено переміщених осіб. Десятки тисяч загиблих та поранених, мільйони внутрішньо переміщених осіб та емігрантів – все це спричинило справжню демографічну катастрофу. Ця тривожна тенденція вимагає невідкладних заходів від влади для збереження та подальшого розвитку країни, а саме – розгляду питання, хто буде активно жити та відновлювати Україну».

Участь у круглому столі взяли міжнародні гості, зокрема: Tudor Andrei Oros та Carl Morris – співзасновники The Online School, ОАЕ. Вони виразили свою солідарність з Україною та анонсували запуск нової освітньої програми для українських учнів. Серед інших виступаючих були Nicholas Mohammed, практикуючий адвокат у Канаді, Erada Sadiq та Francis Soliva – міжнародний експерт у сфері корпоративного права та консультант з управління та стратегічного керівництва, який окреслив актуальні проблеми міграційної кризи в Європейському Союзі. Усі іноземні гості поділилися досвідом реалізації різноманітних програм допомоги та сприяння Україні у своїх країнах.

Ксенія Проконова, партнерка Conflict Lawyers та адвокат з міграційного права вказала на труднощі, пов’язані з незнанням іноземного законодавства та вихованням дітей у нових умовах, зазначила на низку проблем, з якими можуть стикнутися біженці при намаганні повернутися в Україну, підкресливши важливість роботи консульських установ у такому процесі. У ході спілкування учасники розглянули нагальні питання міграційної кризи та її вплив на сучасне суспільство. Зокрема, звернуто увагу на статус біженців в країнах Європи, здійснено аналіз статистичних даних щодо перетину кордонів українцями. Не оминули уваги і практичні аспекти вирішення окремих проблем, пов’язаних з мовою, міграцією та прихистком українців в країнах Європейського Союзу.

До обговорення даної проблематики активно долучилися аспіранти: Олександр Малиш із доповіддю «Міграційна криза та її вплив на функціонування місцевих громад в Україні», Іванна Лавронова «Позитивний потенціал міграції для розвитку приймаючих держав», Олександра Ушинкіна «Віртуальні активи як інструмент забезпечення фінансової стабільності українських біженців у Європі: правовий аспект», Андрій Кузьмін «Роль Міжнародних фінансових організацій у забезпеченні фінансової допомоги та правового захисту українських біженців у Європі».

Такі заходи сприяють обміну досвідом та дозволяють залучити міжнародну підтримку та спільно винайти рішення для збереження та розвитку України в умовах зростаючої еміграції.

 

 

01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет