АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 14 Травня 2022, 04:32
Майстер-клас судді Полтавського районного суду на тему «Створення та процес налагодження роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності (IP-суду) в Україні»

13 травня 2022 року суддя Полтавського районного суду Полтавської області, кандидатка на посаду судді Вищого суду з питань інтелектуальної власності (IP-суду) Стелла Цибізова провела для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «магістр» Юридичного факультету в режимі онлайн майстер-клас щодо створення та процесу налагодження роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності (IP-суду) в Україні.

Суддя зазначила, що Україна має перейняти досвід роботи IP-суду у більш розвинених країнах, зокрема, США та країн Європи. Однак одним із найбільш вдалих європейських прикладів функціонування спеціалізованого суду у сфері права інтелектуальної власності пані Стелла вважає досвід Федерального патентного суду у Німеччині, що може певною мірою бути адаптовано до українських реалій.

«В Україні, на відміну від інших країн, відсутній досвід роботи ІР-суду – судової установи, що спеціалізується на розгляді спорів у сфері прав інтелектуальної власності. Завдяки прогресивному підходу законодавця Вищий суд з питань інтелектуальної власності розглядатиме спори щодо усіх прав інтелектуальної власності, яким за законодавством України надано правову охорону, за умови, що такі спори підлягають розгляду за правилами господарського судочинства», зазначила пані Стелла.

Суддя також поділилася зі студентами досвідом своєї практичної діяльності щодо розгляду справ у сфері права інтелектуальної власності та досвідом, який вона отримала в результаті міжнародного стажування у США та ФРН, зокрема, щодо розгляду вказаних категорій справ спеціалізованими судами з інтелектуальної власності.

Підводячи підсумки, учасники заходу дійшли висновку щодо необхідності роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності в Україні, а також подальшого підвищення рівня правової обізнаності щодо охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності та виховання культури поваги до прав інтелектуальної власності творців.

 

01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет