АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 25 Травня 2022, 10:42
Інтернаціональний кримінальний суд – реальність сьогодення

24 травня 2022 року науково-педагогічні працівники Юридичного факультету взяли участь у вебінарі «Права потерпілих у Міжнародному кримінальному суді, ситуація щодо України наразі та що можуть зробити потерпілі на цьому етапі», який організований проєктом «Соняшники» (Projekt Sunflowers).

Мета проєкту – збір та захист інформації про потерпілих, підготовка юристів щодо збирання такої інформації, надання психологічної підтримки відповідним особам, а також розповсюдження знань про міжнародні воєнні злочини, злочини геноциду та проти людяності.

Спікером наукового заходу виступив Філіп Амбах – доктор філософії, керівник відділу участі потерпілих та відшкодування шкоди в Міжнародному кримінальному суді, зазначивши: «Захист прав потерпілих від російської агресії та збір й фіксування тієї шкоди, яку нанесла країна-агресор Україні має велике значення. З метою відшкодування завданих збитків, потерпілим насамперед потрібно фіксувати у будь-якому вигляді (фотографії, довідки, свідчення людей тощо) докази злочинних дій російських військових на території України».

Модератором наголошено, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) є установою, що діє постійно та розташований у місті Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь-якому місці. Компетенція Суду обмежена трьома видами злочинів: геноцид – намір цілком або частково винищити національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку; злочини проти людяності – частина масштабного або систематичного переслідування, спрямованого проти мирного населення, причому про можливе переслідування злочинцеві заздалегідь було відомо; воєнні злочини – порушення законів і звичаїв ведення війни, що регулюють поведінку збройних формувань під час війни та захищають цивільне населення, військовополонених, культурне надбання і таке інше. Враховуючи події, що відбуваються на території України є всі правові підстави вважати, що РФ на території України здійснює всі три види злочинів, які входять до компетенції МКС.

Проведення таких заходів слід розглядати як дієву підтримку українського народу в боротьбі із російським загарбником, адже сьогодні нам допомагають громадяни всього світу, а проведений вебінар є вагомим внеском у наукову складову цієї допомоги.

01 01
01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет