АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 24 Березня 2023, 05:29
Інтерактивне заняття зі старшокласниками на тему «Правові механізми захисту прав неповнолітніх»

23 березня 2023 року доктором філософії, доцентом кафедри теорії та історії держави і права Юридичного факультету Іриною Варавою проведено інтерактивне заняття з учнями 11 класу Ставищенського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів – юридичний ліцей» №2 ім. О.С. Паланського Ставищенської селищної ради Білоцерківського району Київської області на тему «Правові механізми захисту прав неповнолітніх».

Характеризуючи сучасне суспільне життя, Ірина Варава вказала на основні фактори, які породжують виникнення правовідносин, що виходять за межі правової системи однієї держави, але потребують правового регулювання. Серед таких факторів: глибокі інтеграційні процеси, які охоплюють різні сфери, у тому числі і правові системи держав; посилення міграційних процесів; глобалізація тощо… «Кордони внутрішньої юрисдикції держав сьогодні вже не є незмінними, держави дозволяють міжнародно-правове регулювання питань, які традиційно вважалися такими, що стосуються лише внутрішньодержавних відносин. До того ж, за сучасних умов, коли шлюби як офіційні так і “цивільні” між громадянами різних держав стали звичним явищем, інтереси дітей, народжених у таких шлюбах, мають також захищатися на міждержавному рівні», виступаючи зазначила викладач.

Одним із основних компонентів державної політики України у сфері захисту дитинства, відмітила викладач, є удосконалення нормативно-правової бази, у тому числі, імплементація норм міжнародного права. Результатом цієї діяльності є те, що на сьогодні Україна є учасницею цілого ряду міжнародних документів у сфері забезпечення прав дитини. Свідченням наміру нашої держави забезпечувати захист прав дитини є, серед іншого, постійна робота заінтересованих органів влади з підготовки пропозицій про приєднання України до міжнародних договорів у сфері сімейного права.

На сьогоднішній день міжнародні договори, учасницею яких є Україна, дозволяють вирішувати питання, пов’язані із здійсненням батьківських прав і виконанням обов’язків як матеріального, так і нематеріального характеру, незалежно від громадянства і місця проживання батьків і дітей.

Проведена профорієнтація зі школярами допоможе їм в майбутньому зробити усвідомлений вибір та дозволить прийняти рішення, що сприятиме розвитку їхньої особистості.

 

01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет