АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 27 Квітня 2022, 09:44
Філософія права та порівняльне правознавство як основа юриспруденції

26 квітня 2022 року кафедрою теорії та історії держави і права проведено круглий стіл на тему «Філософія права та порівняльне правознавство як основа юриспруденції».

Мета – обговорення основних концепцій, положень філософії права та порівняльного правознавства та визначення основних проблем та напрямів наукових досліджень за тематикою заходу.

У круглому столі взяли участь: Т.Б. Аріфхаджаєва – доцент кафедри адміністративного, фінансового та банківського права Навчально-наукового інституту права ім. князя Володимира Великого ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональна Академія управління персоналом», кандидат юридичних наук, доцент); А.Ю. Ковальчук – професор кафедри цивільного, господарського та трудового права Академії праці, соціальних відносин та туризму, доктор юридичних наук, доцент; І.Л. Бородін – професор кафедри адміністративного права, інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук, професор; А.В. Матвійчук – професор кафедри конституційного права та галузевих дисциплін Навчально-наукового інституту права Національного університету водного господарства та природокористування, доктор філософських наук, професор; Ф.М. Медвідь – професор кафедри теорії держави і права та конституційного права Міжрегіональної академії управління персоналом, доктор наук в галузі політології, кандидат філософських наук, академік Міжнародної академії безпеки життєдіяльності; Н.М. Корчак – завідувачка кафедри публічної політики Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, доцент; К.В. Войтенко – адвокат, тренер-модератор для адвокатів безоплатної вторинної правової допомоги; науково-педагогічні працівники, студенти, а також аспіранти Юридичного факультету.

Науковцями здійснено переоцінку та переосмислення поняття права враховуючи якісні та кількісні зміни, а також зовнішні фактори впливу, особливо у період воєнної агресії. Наголошено, що право сьогодення потребує нового онтологічного, гносеологічного, аксіологічного пізнання, оскільки вплив воєнної агресії докорінно змінює його зовнішній вираз і тлумачення. Важливим питанням, яке було резюмовано на науково-практичному семінарі – це питання щодо зміни права в контексті філософії праворозуміння.

«Невід’ємну роль відіграють навчальні дисципліни «Філософії права» та «Порівняльне правознавство» у підготовці майбутніх юристів-практиків та формуванні у них юридичних знань, враховуючи змінні зовнішні фактори впливу на право та виклики сьогодення, обумовлені військовою агресією РФ», – підводячи підсумки круглого столу зазначила завідувач кафедри Світлана Головко.

 

01 01 01
01 01 01
01 01 01
  01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет