АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

П’ятниця, 29 Квітня 2022, 07:15
Екологічна складова в життєво-ціннісній орієнтації молоді в умовах воєнного стану

28 квітня 2022 року на Юридичному факультеті відбувся методичний семінар настаників та старост академічних груп на тему «Екологічна складова в життєво-ціннісній орієнтації молоді в умовах воєнного стану».

У роботі заходу взяли участь: декан Ірина Сопілко; доцент Академії адвокатури України Олена Ковтун; заступник декана з навчально-організаційної роботи Ніна Троцюк; старший наставник Олена Макеєва; наставники та старости груп.

«Вже понад два місяці Україна у вогні, під постійними ворожими обстрілами, а сотні тисяч життів були обірвані або зламані. Російські агресори зруйнували не тільки людські життя, а й руйнують навколишнє середовище, наслідки чого українці та українки відчуватимуть на собі не один рік. Злочини проти довкілля теж є частиною воєнних злочинів. Більше двох сотень злочинів проти довкілля зафіксовано від російської агресії за період масштабної війни, що несе нові екологічні ризики, які також можуть збільшити кількість людських жертв війни у майбутньому», – зазначила декан відкриваючи семінар.

Під час методичного семінару розглядалися питання негативного впливу військових дій на екологічний стан нашої планети, правові аспекти імплементації умов Кіотського протоколу в Україні, формування сучасного світогляду молоді щодо протидії екологічним катастрофам, актуальні питання екологічного виховання студентів, формування екологічної компетентності особистості та інші.

У процесі обговорення виступів визначено негативні наслідки війни в Україні. «З перших днів були зафіксовані обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів (впершу чергу через затоплення суден). Будь-яка війна несе величезні екологічні загрози для населення, але бойові дії в Україні можуть призвести до особливо катастрофічних наслідків для навколишнього середовища. У зоні активних бойових дій зараз атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильніматеріали та ін.), промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. Зафіксовані пожежі на нафтобазах, АЗС, сміттєзвалищах, є факти пошкодження об’єктів тепло- та водопостачання (каналізаційні насосні станції, фільтрувальні станції, водогони). А найбільше екологічних злочинів зафіксовано у Київській, Харківській та Миколаївських областях, де ворог руйнував промислові та енергетичні об’єкти», зауважила Олена Ковтун.

Підводячи підсумки методичного семінару, учасниками окреслено основні напрями екологічного виховання студентів та формування у них екологічних копетентентностей. Зазначено, що реальну оцінку вдасться зробити лише після завершення активних бойових дій, а наслідки громадяни України будуть відчувати роками. Тому всім зараз важливо фіксувати злочини проти довкілля, аби далі мати змогу судити країну-агресора і за них.

 

01 01 01
01 01 01
01 01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет