АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Четвер, 5 Травня 2022, 15:05
Для студентів-правників проведено майстер-клас на тему «Усиновлення та тимчасове влаштування дітей в умовах воєнного стану»

Внаслідок вторгнення окупаційних військ на територію України та проведення повномаштабної військової операції, Україна опинилась перед низкою викликів, і не лише військового характеру. Одним з них є всебічне дотримання прав дитини, а саме, питання усиновлення та тимчасове влаштування дітей в умовах воєнного стану. Саме на цю тему 4 травня 2022 року для здобувачів вищої освіти 2-го курсу Юридичного факультету проведено майстер-клас адвокаткою з 20-річним практичним стажем Ольгою Фазєєвою.

Модератор окреслила студентам основні аспекти, пов’язані з усиновленням та тимчасовим влаштуванням дітей в умовах воєнного стану з урахуванням норм національного законодавства. Зазначено, що в умовах воєнного стану доволі часто важко знайти документи та встановити реальну ситуацію з батьками дитини, а тому зростають ризики порушення їх прав. У цьому аспекті принципово важливим є забезпечення найвищих інтересів дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Тому важливо вжити всіх заходів щодо розшуку батьків чи інших родичів та обов’язково звернутися до служби у справах дітей.

«На період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася. Однак діти, які сиротіють у зв’язку з воєнними діями, ще не перебувають на обліку з усиновлення, а тому розпочати процедуру їх усиновлення наразі неможливо. Водночас, Міністерство соціальної політики України наголошує, що діти, евакуйовані до інших держав внаслідок надзвичайної ситуації, у тому числі діти, яким на території інших держав надано статус біженця, не можуть бути усиновлені, оскільки більшість із них не є сиротами або немає офіційних достовірних підтверджень цьому. Таким особам має бути наданий тимчасовий догляд для можливого возз’єднання з їхніми сім’ями у майбутньому», зауважила пані Ольга.

Адвокат звернула увагу присутніх на права та обов’язки осіб, які виявили бажання стати усиновлювачами, вимоги до даних осіб, які закріплені нормами національного законодавства, розповіла про пакет документів, які необхідно зібрати та подати до територіального управління у справах дітей, процедуру усиновлення та особливості усиновлення громадянами України, які проживають за кордоном та іноземними громадянами.

Зауважено, що наразі Національна соціальна сервісна служба не розглядає справи та не видає згоди/дозволи на усиновлення дітей іноземцями та громадянами України, які проживають за її межами. Це зумовлено тим, що через активні бойові дії неможливо забезпечити якісну перевірку документів іноземних громадян, які виявили бажання усиновити дитину, забезпечити контакт кандидата в усиновлювачі та дитини, з’ясувати думку дитини щодо усиновлення саме цим кандидатом, отримати висновки та згоди зацікавлених сторін (батьків, закладів, в яких проживали діти, органів опіки та піклування, тощо).

Наприкінці заходу Ольга Фазєєва побажала всім учасникам завжди йти до своєї мети, незважаючи на проблеми та труднощі з якими вони зіштовхнулися сьогодні.

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет