АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Субота, 15 Жовтня 2022, 07:41
Біля витоків українського конституціоналізму

З метою відзначення 350-річчя з дня народження політичного, державного діяча, гетьмана України, упорядника Конституції Пилипа Орлика та до Дня захисників та захисниць України, Дня українського козацтва, що відзначається щорічно в Україні 14 жовтня 2022 року, на Юридичному факультеті зі здобувачами вищої освіти проведено тематичну дискусію на тему «Біля витоків українського конституціоналізму».

«Конституція Пилипа Орлика – це документ великої значущості в історії українського державотворення, перша українська та одна з перших європейських конституцій, що заклала підвалини українського конституціоналізму. Сьогодні в умовах повномасштабної російської агресії, Конституція Орлика – це один із якорів української ідентичності, який є одночасно і дороговказом, адже в ньому є багато положень, які є актуальними і до цього часу», – під час відкриття заходу зазначила завідувач кафедри теорії та історії держави і права Олена Макеєва.

Завідувачем кафедри було надано слово студентам, які презентували цікаві та змістовні виступи й презентації, в яких розкрито життя та діяльність Пилипа Орлика, його державно-правові погляди та актуальність Конституції Пилипа Орлика в умовах сьогодення.

У ході проведення заходу доцентом кафедри теорії та історії держави і права Веронікою Олещенко запропоновано для обговорення ряд питань, серед яких: Чому сьогодні, в умовах війни, важливе значення для нас є пам’ять про таку історичну постать як Пилип Орлик? Чому Конституція Пилипа Орлика є актуальною в наш час? Чому Конституція Пилипа Орлика «випереджала» свій час? Зазначені питання викликали жваву дискусію у присутніх.

Такі заходи формують пізнавальний інтерес до історичного минулого, національну свідомість молоді та почуття патріотизму. Адже саме в Конституції Пилипа Орлика зазначено, що ворогом України є московська держава, яка нападає, пригнічує, обкрадає Україну і обмежує її права. Не дивлячись на те, що цьому документу понад 300 років, він є актуальним у такі важкі часи для України.

 

01 01 01
01 01 01
  01  
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет