АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Середа, 13 Квітня 2022, 11:04
Антикорупційна діяльність в умовах війни

Незважаючи на військовий стан в Україні, Науково-дослідний центр антикорупційної діяльності у транспортній та авіакосмічній сферах Юридичного факультету Національного авіаційного університету продовжує свою просвітницьку роботу в частині антикорупційної діяльності. Так, 12 квітня 2022 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти Юридичного факультету взяли участь у воркшопі (онлайн) «Антикорупційна експертиза законопроєктів, які містять корупціогенні фактори та/або спрямовані на гальмування антикорупційної реформи».

Модератор заходу – головний спеціаліст-уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області Марина Хорошун.

Пані Марина розповіла про значення та практичний досвід антикорупційної експертизи нормативно-правових актів, шо здійснюється з метою виявлення корупційних ризиків. Зазначено, що така діяльність є актуальною і в умовах війни. «Особливого значення набуває на сьогодні ставлення світового співтовариства до антикорупційної стратегії в Україні. На жаль, індекс сприйняття корупції (СРІ) в Україні досить низький – всього 32 бали із 100, проте він поступово збільшується завдяки антикорупційній політиці нашої держави в цілому, та в галузі оцінки антикорупційних ризиків на рівні законодавчих ініціатив», – зазначила спікерка.

За результатами проведеного воркшопу озвучені типові критерії та способи оцінки, а також способи виявлення та усунення корупціогенних факторів у проєктах нормативно-правових актів. До корупціогенних факторів модератор віднесла: 1) неналежне визначення компетенції органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, повноважень осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; 2) неналежне визначення змісту й обсягу прав чи обов’язків фізичних (юридичних) осіб; 3) юридична колізія в законодавстві; 4) використання правових конструкцій оціночного характеру; 5) ускладнення реалізації передбачених законодавством заходів із запобігання чи протидії корупції.

Вітаємо переможців та бажаємо нових досягнень!

 

01 01 01
01 01 01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет