АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Вівторок, 15 Листопада 2022, 12:41
Актуальні проблеми пенітенціарної системи України в умовах воєнного стану

14 листопада 2022 року доктором юридичних наук, професором, професором кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені Степана Демянчука Іваном Григоровичем Богатирьовим для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти зі спеціальності 262 «Правоохоронна діяльність» проведено показову лекцію на тему «Актуальні проблеми пенітенціарної системи України в умовах воєнного стану».

Майбутні фахівці у сфері правоохоронної діяльності розглянули три основні питання:

стан пенітенціарної системи в сучасних умовах воєнного стану;

кримінальні правопорушення, які вчиняються у пенітенціарній сфері в умовах воєнного стану;

детермінанти кримінальних правопорушень засуджених.

«Пенітенціарна система є найбільш вразливою та закритою у сучасних умовах. Суб’єктами цієї системи є не лише особи, які відбувають покарання, а і пенітенціарний персонал – тобто особи, які здійснюють охорону та обслуговування засуджених. Безумовно, пенітенціарна система не є у пріорітеті для держави, для платників податків, але це українські громадяни, яким держава має забезпечити виживання у період війни з рф. Адже багато місць виконання покарань залишились на окупованих територіях, окремі були евакуйовані», – наголосив лектор.

Спікером зазначено, що сьогодні Державна кримінально-виконавча служба підпорядкована Міністерству юстиції та працює у двох напрямах: Департамент державної виконавчої служби України, який очолює полковник внутрішньої служби Гречанюк С.М. та Центр пробації, діяльність якого полягає у здійсненні нагляду за засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Із цими установами НАУ уклав договори про співпрацю у межах підготовки здобувачів вищої освіти за ОПП «Правоохоронна діяльність», а керівники вище зазначених установ є стейкхолдерами Юридичного факультету та виступають на конференціях, семінарах тощо, які проводяться в даному навчальному підрозділі НАУ .

Звернувши увагу присутніх на проблеми, які загострилися після початку війни та з якими стикаються особи, що відбувають покарання й пенітенціарний персонал, Іван Богатирьов зазначив, що 395 засуджених були помилувані та пішли на фронт, серед них навіть є такі, які отримали нагороди від Президента України (як правило, це особи, які вчинили необережні злочини і злочини, не пов’язані із позбавленням життя іншої людини).

Колектив Юридичного факультету разом із студентами щиро дякують гостеві за цікавий і змістовний діалог, відкритість та вміння створити дружелюбну атмосферу й сподіваються на подальшу співпрацю, поглиблення зв’язків між представниками теорії та практики юриспруденції.

 

01
©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет