АбітурієнтуСтудентуАспіранту
Юридичний факультет

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Національного авіаційного університету

Сопілко Ірина Миколаївна

Доктор юридичних наук, професор, професор кафедри конституційного і адміністративного права

Заслужений юрист України, Відмінник освіти України, Лауреат Премії Президента України для молодих вчених, Лауреат Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок, академік Академії наук вищої школи України

Scopus ID57203992591
Web of Science IDO-5129-2016
Orcid ID0000-0002-9594-9280
Google Scholarhttps://scholar.google.com.ua/citations?user=Zur-7UIAAAAJ&hl=uk

У 2000 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та здобула кваліфікацію юриста.

В 2006 році отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. 

Член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, член Науково-консультативної ради Конституційного Суду України, дійсний член (академік) Академії наук вищої школи України, Голова осередку Союзу юристів України. Член редколегії 5 фахових міжнародних видань та 3 фахових наукових видань України.

Сопілко І.М. є вченим-фахівцем з адміністративного права, активно займається науковою, нормотворчою, експертною діяльністю. Наукові дослідження пов’язані з питаннями правового регулювання доступу громадян до публічної інформації, прав людини та особливостями їх реалізації і захисту в Україні.

Автор понади 350 наукових і науково-методичних праць, серед яких, зокрема, монографії, підручники, навчальні посібники (у співавторстві), науково-практичні коментарі до законодавства. Є співавтором науково-практичних Коментарів до Конституції України, Бюджетного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кодексу адміністративного судочинства України.

Сопілко І.М. виступала науковим експертом щодо законопроектів: «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони державної таємниці (щодо оптимізації процедури здійснення перевірки громадян у зв’язку з допуском їх до державної таємниці)», «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за невиконання Президентом України, народними депутатами України, депутатами місцевих рад, сільськими, селищними, міськими головами передвиборної програми», «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання добровольцям статусу учасника бойових дій».

У травні 2018 року за її безпосередньої участі підготовлено проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією), який подано на розгляд до Верховної Ради України.

Здобула перемогу в конкурсі «Кращі ініціативи жінок для демократичного розвитку місцевих громад».

За сумлінну, бездоганну працю та значний внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів нагороджена: нагрудним знаком «Відмінник освіти України» (2010), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (2012), Почесною грамотою голови Київської міської державної адміністрації (2012), нагрудним знаком «За сумлінну працю» (2012), Подякою голови Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації (2013), відзнакою «За службу закону» (2016), Грамотою голови Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації (2016), Почесною грамотою Союзу юристів України (2016), Почесною грамотою Київської обласної державної адміністрації (2017), Подякою Міністерства культури України (2017), Почесною грамотою голови Київської обласної державної адміністрації (2017), Подякою голови Вищого адміністративного суду України (2017), Подякою голови Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації (2017), Грамотою голови Державного космічного агенства України (2019), Почесною грамотою в.о. голови Київської обласної ради (2020), Грамотою Верховної Ради України за заслуги перед Українським народом (2021), Нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «За наукові та освітні досягнення» (2022).

©2010-2024 Національний авіаційний університет Юридичний факультет